Az költségvetésre leselkedő áfiumrul

2023. február 13. 08:20 2023. feb. 13. 08:20

„Asszonyodat besenyőktül, jószágodat tatároktul, költségvetésedet Berényiktül ugyancsak óvjad!”
(Ősi magyar intelem)

(Véleménycikk) 

 

Nem újkeletű, hogy olykor megjelenik valaki, és elkezdi két kézzel szórni egy közösség pénzét, ami még nincs is. Korokon átívelő sorscsapás ez, amit már a történelem kezdete óta regéltek a szájhagyományt örökítő dalnokok, vagy jegyezték fel az erre hivatott krónikások.

 

A Közép-amerikai indiánok úgy hitték: ha nem áldoznak kellőképpen a Költségvetés Istenének, akkor az bosszúból rájuk küldött egy mitikus lényt, amely szétszórta kincstáruk tartalmát, mielőtt még a valódi vezetők eldönthették volna, hogy mihez kezdjenek a kincsekkel. A különböző törzsek sok névvel illették: a Zilált Tollú Rikoltozó, a Törzsi Gyűlés Leghangosabbja, a Más Tollával Ékeskedő. Az viszont a mondák visszatérő eleme volt, hogy ha megjelent, költségvetés nem maradt szárazon. Vagy egyszerűen csak nem maradt.

 

Az ősi Kínában a császári számvetők megszentelt füstölőket égettek a kincstár épületének négy sarkában. Úgy hitték, ez távol tartja a kártékony Be-Re Ni-ket, a költségvetésnek ártó szellemeket.

 

A középkori olasz kereskedővároskban a költségvetés elfogadása előtt a kincseskamrák bejáratnál tükröt és papagájt helyeztek el. Úgy hitték, hogy ha megjelenik Beregni, a kalózkísértetnek öltözött szellem,  és meglátja magát, a papagájtól pedig meghallja saját hangját, akkor rémülten meghátrál. A város költségvetése pedig megmenekül. 

 

Amint arra a bevezetőben már utaltunk: az ilyesfajta hiedelmek kis hazánkat sem kerülték el a sorscsapta századok során. Erről árulkodnak mondásaink, mint például: „Elköltötte a Berényi”, „megtalálta a Bercsényi”, vagy a „Bircsányi pénze” – ezt azokra az összegekre mondták eleink, ami elfogyott, elszórták, mielőtt egyáltalán meglett volna. Ám olyan szavaink is megerősítik ezt az örökséget, mint az „elbierényizte”,  vagy a „szétbirgányizta”.

 

Aki pedig nem hiszi, hogy a legendák ma is köztünk élnek, járjon utána:

https://pecsistop.hu/regio/alfelhivassal-orult-a-pecsi-kepvisel/519701

 

 

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott történet teljes mértékben a szerző fantáziáján alapul, a cikk fiktív történetet tartalmaz, és nem állítja, hogy valós eseményeket ábrázol.

Forrás: Pécsi STOP