Sorsdöntő év következik Orbánék számára

2022. január 3. 10:23 2022. jan. 3. 10:23

Die Presse szerint sorsdöntő év következik Bolsonaro, Orbán és mások számára, mert Brazíliától, Magyarországon át az Egyesült Államokig a szavazóurnáknál vizsgáznak mind az autoriter rezsimek, mind a demokráciák. Közben pedig Oroszország és Kína igyekszik kiterjeszteni a befolyását - írja a cikket szemléző Népszava.

A cikk szerint ami Magyarországot illeti, a választások idáig sétagaloppnak számítottak a miniszterelnök számára, de most az egyesült ellenzék próbálja kiütni a nyeregből a konzervatív, párton kívüli Márki-Zay Péterrel az élen. Kellemetlen ellenfél Orbán számára, mert a középtől jobbra áll, gyakorló katolikus, hétgyermekes családapa. Az ellenzék azt reméli, hogy a politikus mozgósítani tudja a Fidesz csalódott híveinek egy részét is.

Ám attól még távol van, hogy favorit legyen. A kormányfő kezében van például a sajtó túlnyomó többsége. A választási törvényt többször is módosították és mostanában záporoznak a lakosságra az adókedvezmények, juttatások. Egy friss felmérés szerint Orbán pártja vezeti a népszerűségi listát. Brüsszel is megigézve nézi az eredményt. A kihívó azt ígéri, ha ő nyer, véget vet a huzamos ideje tartó perlekedésnek Brüsszellel.  

Forrás: Népszava