A NER-média tökéletes lenyomata: Ilyen az, amikor a Fidesz mindenbe is beleköt

2022. február 12. 17:25 2022. feb. 12. 17:25

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt Márki-Zay Péter közösségi oldalán jelentette be, hogy az ellenzék mind a 106 választókerületben összegyűjtötte az induláshoz szükséges aláírásszámot. Ezt megelőzően az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az ország több pontján tartott utcafórumot, február 11-én, péntek délelőtt Komlón is járt, este pedig Pécsett is tiszteletét tette, a kampánynyitó rendezvény keretein belül.

A komlói utcafórumra Márki-Zay Pétert elkísérte Dobrev Klára is, valamint a helyszínen tartózkodott a Baranya 2-es választókerület képviselőjelöltje, Szakács László is. 

A Városház téren tartott rendezvényről a Komlói Újság oldalán tettek közzé egy felvételt, amely alább nézhető vissza: 

 

 

A rendezvény kapcsán február 12-én szombaton, valamivel három óra előtt landolt egy sajtóközlemény a szerkesztőségi e-mail fiókunkban, a Fidesz pécsi városházi frakciójának közleményét kaptuk meg, ami már csak azért is nagyon érdekes, mert elég ritkán kapunk tőlük bármit is. A közlemény tartalma szerint a baloldal totálisan el van tájolva.

Tehát a Fidesz által küldött közleményben arról beszélnek, hogy "Tér- és időzavarba kerültek a baloldal szónokai Pécsett! A baloldal kampánynyitóján Márki-Zay miniszterelnök-jelölt Komlón az ózdiakat köszöntötte, Gyurcsány felesége, Dobrev Klára pedig Pécsett a jövő áprilisi választásokra buzdított."

Persze nem akartuk mi egyből azt feltételezni, hogy a közlemény tartalma hamis, éppen ezért alaposan visszanéztük a komlói utcafórumról készült videót. A pécsi kampánynyitón ott voltunk, így azt tudjuk, ott mi történt. Máris mondjuk! 

A komlói rendezvényen Márki-Zay Péter arról beszélt, Komló mellett az elmúlt napokban-hetekben Ózdon, Salgótarjánban, Tatabányán s Oroszlányban is jártak, majd ezen a ponton azt mondta: nagyon örül, hogy most itt van Ózdon. A jelenet a felvétel 12. perc 31. másodpercétől nézhető vissza, (lsd. fentebb) s aki egy kicsit is áldoz rá, hogy meghallgassa teljes egészében Márki-Zay beszédét, annak egyértelmű lesz, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje csupán egy nyelvbotlást követett el, hiszen az azt megelőző percekben több ízben is kimondta, Komlón tartózkodik, vagyis pontosan tudta, hogy hol van. A Fidesz által küldött közlemény tipikus példája annak, hogyan lehet mindenbe is belekötni. 

Ez a közlemény tökéletes lenyomata annak, ami a NER-médiában történik: kiragadott szövegrészletek, ferdítések és hazugságok. Amint azonban kontextusba kerül az, amit ez esetben Márki-Zay Péter mondott világossá válik, hogy a politikusnak esze ágában sem volt az ózdiakat köszönteni. Ugyanez pedig elmondható Dobrev Klára elszólásáról is, mely szerint a DK EP-képviselője a jövő áprilisi választásokra buzdította volna a megjelenteket. 

Dobrev Klára Komlón és Pécsett is azt mondta valóban, szavazzunk jövőre, mindkét esetben javította is önmagát. Viszont itt azért hadd szabadjon már megjegyezni, hogy február eleje van. Tegye fel legyen szíves a kezét, aki ebben az időszakban egyszer sem írta le dátumoknál, hogy 2021. Továbbá az is fontos eleme ennek a kérdésnek, hogy tavaly Dobrevék millió alkalommal mondták ki: szavazzunk jövőre, hát bocsássuk már meg neki ezt a kis nyelvbotlást. 

Persze, tudjuk mi azt, hogy mindig sokkal könnyebb a kákán is csomót keresni, főleg Fidesz részről, a befolyásolható közönség pedig pióca módon veti rá magát ezekre a kijelentésekre, de azért ilyenkor csak-csak eszünkbe jut az, amikor Hoppál Péter egész pontosan azt mondta, az álcivil baloldal szervezi a Pécs Prideot, de a "sosem ültem a Fideszben" fejszámolóművész Kővári János legutóbbi közgyűléses performansza is megér egy misét. 

Nyilván ide-oda lehet pattogtatni ezt a képzeletbeli értelmiségi labdát, de mennyivel jobb lenne, ha mindenki arra koncentrálna a kampány időszakban, ami a feladata. 

Szerző: Gerber Petra

Címlapkép: Péterffy Attila, Facebook