"Szabadon, önmagunkként élni" - Bújj elő idén még valakinek! - Jön a Nemzetközi Előbújás Napja

2021. október 10. 08:24 2021. okt. 10. 08:24

10 civil szervezet intéz közös felhívást a magyarországi LMBTQI személyekhez: bújjanak elő október 11-én még egy embernek!

Mindannyian szeretnénk szabadon, önmagunkként élni. Ez azonban a magyarországi LMBTQI embereknek még nem magától értetődő. Egy olyan társadalomban élünk, ahol elvárás, hogy ellenkező nemű párunk legyen, magunk pedig a születési nemünkkel azonosítsuk, ahol az LMBTQI embereket nem illetik meg ugyanazok a jogok, mint a társadalom többi tagját. Egyre gyakrabban bélyegzik meg őket a politika szereplői, ezzel a társadalmi kirekesztést, hátrányos megkülönböztetést, sőt a zaklatást is szaporítva. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Pedig az ember szexuális irányultsága, nemi identitása és nemi jellege is olyan természetes tulajdonság, amit nem lehet megváltoztatni. És LMBTQI emberként is ugyanolyan varázslatos megfogni a párunk kezét, megélni, kik is vagyunk valójában és mások előtt nyíltan vállalni az identitásunkat. 

Ez is érdekelhet: Vélemény a Pécs Pride-ról: a békéről, a szeretetről, a családokról, az ellentüntetésről

Együtt tehetünk azért, hogy egy fokkal elfogadóbb világban éljünk: a kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akiknek van LMBTQI ismerősük, sokkal nyitottabbak és elfogadóbbak. 

"Ezért idén arra bátorítunk titeket, hogy BÚJJATOK ELŐ MÉG VALAKINEK!" 

 

- írja közleményében a Háttér Társaság.

Régóta halogatod, hogy a szüleidnek bemutasd a párodat? Itt az ideje, hogy a távolabbi rokonság is az igazi nevedet használja? A jófej szaktársadnak már majdnem előbújtál, csak az utolsó pillanatban inkább elfogyott a bátorságod? A kollégádról tudod, hogy támogató, de még nem merted beavatni? 

"Ragadd meg most az alkalmat arra, hogy megoszd velük, ki is vagy te!" - írják. 

Oszd meg előbújásod történetét a közösségi médiában a #nemvagyegyedül hashtagekkel, hogy kétség se férjen ahhoz: mi is a társadalom egy fontos részét képezzük, és szeretnek és elfogadnak bennünket.

Támogatóként vagy LMBTQI emberként szeretnéd jelezni a környezetedben lévő LMBTQI embereknek, hogy neked bátran és biztonsággal előbújhatnak? Viselj október 11-én szivárványos kitűzőt, táskát, sálat, cipőfűzőt, vagy bármilyen szivárványos apróságot, és üzenj így a világnak: veled bárki félelem nélkül beszélhet a szexuális orientációjáról vagy a nemi identitásáról.

Leszbikus, meleg, biszexuális és queer emberként itt találsz útmutatót és inspirációt az előbújáshoz.  Transz és nembináris személyeknek pedig itt.  A felhívás Facebook eseménye itt érhető el. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 


 

Pécs Pride 

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt Pécsett szeptember közepén tartották meg az első Pécs Pride-ot, ami egyértelműen politika ellenszélben valósult meg, így már csak emiatt is ékes példája annak, hogy a szeretet talán még mindig erősebb a gyűlöletnél. Hiszen, mint ahogyan arról lapunk is beszámolt Kővári János, Fidesz közeli politikus (aki állítása szerint sosem ült a Fideszben) minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a Pride ne valósulhasson meg, még a rendezvény napján délelőttre családi napot is szervezet a Széchenyi térre, amit Hoppál Péter is bőszen reklámozott a közösségi oldalán. Hovatovább Hoppál úr azt is közölte, hogy a Pride a baloldal által szervezett esemény - ez nyilvánvalóan nem igaz - utólag pedig a délelőtti eseményről a Pesti TV-ben polgári nagygyűlésként nyilatkozott. 

Kapcsolódó: Pécs vezetése elhatárolódik Kővári János ámokfutásától

A politikai kereszttüzek ellenére azonban a Pécs Pride békés módon zajlott le, sőt a szervezők bejelentették, hogy jövőre is lesz. 


Címlapkép: Illusztráció, Pexels